Er komen bij ons vele vragen binnen over welke vorm van verwarming men moet kiezen. Er zijn zoveel mogelijkheden en er gaan vele verhalen rond over alle vormen van verwarming. Wat is nu wel goed en nodig en wat niet........
De eerste week is het van belang de nesttemperatuur in de werpkist op circa 32 graden celsius te houden ( tussen de pups dus niet aan de rand!). Pups kunnen namelijk de eerste week na de geboorte hun eigen lichaamstemperatuur niet zelf reguleren. Onderkoeling is daardoor doodsoorzaak nr 1. Let op......die 32 graden is een richtlijn. Om de juiste temperatuur in de werpkist vast te stellen legt u bij voorkeur de thermometer op de bodem van de werpkist op de warmste plek, deze temperatuur wordt uw richtlijn waarna u uw pups gaat observeren. Elk ras en elk nest stelt andere eisen. Het belangrijkst is dat u zelf uw pups steeds observeert en inschat of de temperatuur in het nest omhoog moet of omlaag! Zorg dat er in de werpkist (groot of klein) altijd een warm deel en een koeler deel is. Pups moeten kunnen kiezen of ze in de warmte of juist op een koelere plek gaan liggen. Kan dit niet dan ligt het risico op uitdroging op de loer. Hun ogen en oren zijn misschien nog niet volledig ontwikkelt maar hun gevoel is prima. Pups die op een hoopje kruipen op de warmste plek in het nest en soms erg luidruchtig zijn, kunnen vaak een wat hogere temperatuur gebruiken. Gebruikt u een warmtelamp, hang deze dan enkele schakels lager, gebruikt u een verwarmde bodem met thermostaat zet deze dan 1 of 2 graden hoger, heeft u een warmtemat zorg dan dat de warmste kant omhoog ligt. Is dit niet voldoende, gebruik een lamp extra. Gaan de pups juist heel erg verspreid in de werpkist liggen, zoeken ze de koelste plekken op en/of zijn ze te rustig, dan is de temperatuur te hoog en hangt u de warmtelamp enkele schakels hoger, zet de thermostaat van de verwarmde bodem één of twee graden lager of draait u de warmtemat om naar de koelere kant. Voel regelmatig aan uw pups of ze niet uitdrogen door de huidplooi op de rug op te tillen. Zakt deze niet direct terug maar blijft de huidplooi staan, controleer de temperatuur in het nest en stel vast dat uw pup voldoende drinkt!
Welke verwarmingsmogelijkheden zijn er:
De infrarood warmtelamp: De goedkoopste optie in aanschaf ( circa € 35,00 voor armatuur met lamp). Deze zijn in rood en wit licht verkrijgbaar en in diverse wattages. Voor een reeds verwarmde ruimte is 150 watt genoeg, de temperatuur in de werpkist zal circa 7-8 graden worden verhoogt. Ligt uw nest in een onverwarmde ruimte, kies dan voor een hoger wattage. Let wel op dat dan het armatuur daarvoor geschikt is daar de fitting heet wordt. De 175 watt spaarlamp geeft warmte voor een 250 watt gloeilamp wat inhoud dat de temperatuur ongeveer 8-10 graden boven de omgevingstemperatuur komt. Om de temperatuur aan te passen kunt u de lampen hoger of lager hangen of een stekker dimmer gebruiken.
Rood licht heeft de voorkeur boven wit licht daar rood licht het dag-nacht ritme niet verstoord.
Hang de warmtelamp om te beginnen op minimaal 50 cm hoogte boven de liggende teef. Controleer de temperatuur met een thermometer en bepaal dan of de lamp omhoog moet of niet.
De keramische lamp, of wel warmtestraler genoemd: Deze lamp geeft geen licht, waardoor alle vermogen omgezet wordt in warmte. Deze lampen zijn een prima optie wanneer u geen extra licht boven de werpkist wilt.
Het armatuur voor een keramische lamp dient een porseleinen/ keramische fitting te hebben om de vrijkomende hitte te doorstaan. De aanschaf prijs ligt iets hoger dan bij de infrarood lamp ( circa € 50,00) maar de keramische lamp heeft over het algemeen een langere levensduur dan de infrarood gloeilamp.
Ook deze lamp hangt u om te beginnen minimaal 50 cm boven de liggende teef.
De 100 watt keramische lamp geeft een temperatuur in de werpkist die circa 4-5 graden hoger ligt dan de omgevingstemperatuur. De 150 watt geeft circa 6-7 graden verhoging, de 250 watt geeft circa 8-10 graden temperatuur verhoging.
Deze lamp heeft wel meer tijd nodig (enkele uren) om de temperatuur te bereiken , dan een infraroodlamp die vrijwel direct warmte geeft. En ook de afkoeltijd is bij een keramische lamp langer dan bij infra-rood gloeilamp.
De losse warmteplaat of matje: Zijn voor de meeste rassen de eerste dagen niet voldoende om de nest temperatuur op het juiste niveau te brengen, en is dus niet geschikt als hoofdverwarming. Echter kan, afhankelijk van het ras, de lamp wat eerder uit. De warmteplaat mag nooit meer dan de helft van de werpkist afdekken. De teef moet de mogelijkheid hebben om naast de plaat te gaan liggen daar het voor haar te warm is en de plaat moet mogelijkheid hebben om warmte kwijt te raken.
De meest veilige warmtemat is van kunststof, is beschermd tegen oververhitting, wordt niet warmer dan de lichaamstemperatuur 37 graden, heeft een ommantelde kabel of een stroomvoorziening in laag voltage.
Bij de meeste rassen is het in de eerste dagen wel nodig om bij de warmteplaat nog enkele dagen met een warmtelamp bij te verwarmen.
Gebruik geen dik vetbed op een warmteplaat, want dan bereikt de warmte uw pups onvoldoende en kan in sommige gevallen de plaat oververhit raken. Een kussensloop of hoeslakentje is voldoende.
Hopelijk hebben we met deze informatie u op weg geholpen om uw nest op juiste wijze te verwarmen.